•  
  •  

Master-Plans/Feasibility Studies



Blessed Kateri Mission Church Phase I of Master-plan - Lagrangeville, NY

Interior

Article in Catholic New York

BLESSED KATERI MISSION CHURCH PHASE I OF MASTER PLAN - Lagrangeville, NY

This project is a mission of the Church of Saint Columba.  One of the fastest growing Catholic parishioner bases in Dutchess County, Saint Columba needed to expand and decentralize to meet the needs of the parish.  This structure is to be the cornerstone of a new self-sustained parish.  As such, the new building needed to convey the sense of spirituality so integral to drawing in new members.  With this in mind, our  design centers around the concept of a wood-frame country church.  Located in the town of Lagrangeville, the church’s architectural style complements the rural nature of the surrounding countryside. 

Because the new parish is in its infancy, the initial building needed to be extremely cost efficient while allowing for improvements as the parish grew.  The solution to this duality of needs was to include a shelf for future masonry siding, but to utilize vinyl siding in the interim.  Another aspect of this approach was to create the sanctuary so that it could eventually be converted to a parish  hall.  The basement was to designed to allow for a classroom area, with space allotted for an elevator, to be added at a  later date.  The location of the building on the site was carefully considered to provide space for a larger sanctuary and a rectory in the final complex.

Dutchess County Jail Needs Assessment - Poughkeepsie, NY

DUTCHESS COUNTY JAIL NEEDS ASSESSMENT - Poughkeepsie, NY

The Dutchess County Jail and Community Corrections system is composed of a range of facility and community-based programs providing graduated sanctions for pre and post-adjudicated defendant/offenders being processed through the County's criminal justice system.  The study was intended to provide the following:
  • Review of historical trends and defendant/offender distribution between jail and  alternatives to incarceration (ATI).
  • Review of the existing system capacities, average daily populations and defendant/offender profiles to determine potential redistribution of these alternatives.
  • Project future system operations and defendant/offender flows to determine future distributions and capacity.
  • Formulate recommendations related to future number and type of jail beds.
  • Formulate recommendations related to operational emphasis and capacities of community-based correctional programs.

Based on these findings facilities programming documents, architectural planning concepts and appropriate cost estimates were developed and presented in the study.

Dutchess County Courts Capital Master Plan And The Dutchess County Family Court Building - Poughkeepsie, NY

DUTCHESS COUNTY COURTS CAPITAL MASTER PLAN AND THE DUTCHESS COUNTY FAMILY COURT BUILDING - Poughkeepsie, NY

The core of the Amended Capital Plan revolves around a comprehensive site  plan of a centralized "Super Block" of county services in the heart of downtown Poughkeepsie.  One facet of the project was to effectively utilize land already owned by Dutchess County to provide efficient, user friendly services to its constituents.

The hub of the complex is the County Office Building, with the Supreme and Criminal courts to the north and the Family Court and Social Services building to the south.  This arrangement was designed to establish a buffer zone between the security sensitive  Supreme and Criminal Courts and the family services Family Court and Social Services.  Another crucial element of the Amended Capital Plan involved the placement of a parking deck to the west of the complex, solving the problems of inconvenience to the general public and lack of handicapped accessibility.

The first phase involved the construction of a new 70,000 square foot Family Court Building and the renovation of the existing Supreme and Criminal Court Building. 

In the Family Court Building the primary users would be families in distress, therefor the facility needed to be as user friendly as possible.  The structure needed to be compatible with the nearby historic buildings.  This goal was accomplished through close teamwork between the Office of Courts Administration, the  Commission of Corrections, the State Historic Preservation Organization and Local Judiciary Branch.

Traffic flow and the degree of security required for each department within the facility were key design issues.  Probation was placed on the ground floor to expedite the processing of the heavier traffic flow.  A separate secure lobby for the family court was also located on the first floor.  The  Family Court Clerk and the Law Library were placed on the second floor to facilitate processing.  Security sensitive areas, including the Court Rooms, Chambers, and  Hearing Rooms, were placed on the third floor.  This layout effectively partitioned the two functions of the building.

The renovations to the existing Supreme and Criminal Courts consisted of space reallocation and the addition of a prisoner control annex.  The existing layout compromised the rights of the defendants and failed to reasonably secure the safety of the staff and the general public.  By moving all of the court rooms to one end of the building and providing a separate prisoner access point, prisoners were kept  isolated until called to the witness stand.

Another function of the addition was the  integration of two separate buildings to streamline traffic between  the components of the complex.  A paved pathway was installed to facilitate the procession of jurors from the Old City Hall, housing the Commissioner of Jurors, to the courthouse and Grand Jury.  An innovative elevator system reduced  prisoner traffic to the minimum flow possible.  The Court Officers were placed above the prisoner holding area to reduce response time in the event of an incident, insuring the safety of the building’s occupants.

Building System Assessment - Energy Efficiency and Conservation Study for Dutchess County - Poughkeepsie, NY

BUILDING SYSTEM ASSESSMENT - ENERGY EFFICIENCY AND CONSERVATION STUDY FOR DUTCHESS COUNTY - Poughkeepsie, NY

“The cheapest energy is the energy you don't use…………………..”

 By preparing this building system assessment, energy efficiency and conservation study, Dutchess County has continued its work to streamline its energy footprint at its existing facilities.   The buildings assessed are diverse in nature, as some are turn-of-the-century old, while others are virtually new.  The buildings are located in all corners of the County in both rural and urban settings.  It is the intent of this study to be a living working document through which the County can plan energy conserving investments, both short and long term, now and into the future.

 This four-volume assembly is a summary of energy audits and recommendations for twenty-three County-owned buildings.  The recommendations list capital improvement measures, changes to operation and maintenance procedures, and energy conservation measures.  

 Funding was provided by an Energy Efficiency and Conservation Block Grant (EECBG) overseen by the US Department of Energy.  The grant application and administration was the responsibility of the Dutchess County Department of Public Works, which also oversaw and managed the building audit process.

Cemetery Expansion For the Church of St. Mary, Wappingers Falls, NY

CEMETERY EXPANSION FOR THE CHURCH OF ST MARY - Wappingers Falls, NY

Freedom Plains UM Church Proposed Master Plan - Lagrangeville, NY

FREEDOM PLAINS UNITED METHODIST CHURCH PROPOSED MASTER PLAN - Lagrangeville, NY

The master-plan and design for this project assumed closure (and re-routing) of an existing road to the west of the existing church and fellowship hall.  This allowed for expansion to the east of the existing building complex.   First and foremost  requirement was to upgrade and expand the fellowship hall, followed by the provision of a number of other program spaces and ultimately expansion of the sanctuary.  Spaces were required  to “multi-function” to the greatest degree possible.  The “style” of additions to the complex are supportive of the architecture of the historic sanctuary building.  Ultimately the wish to improve the overall flow and efficiency of all spaces and to create a facility which will meet your needs now and into the foreseeable future.  To this end it is imperative that a sound master plan be developed to avoid “unbuilding” at a later date should further expansion occur.

Spaces required were an expanded sanctuary to accommodate 350 to 400 persons with a center aisle.  The “new” sanctuary was to have a “cozy feel”, potentially a balcony, and seating for the choir.  Other spaces to be included was sufficient Sunday School classroom space, an expanded nursery, flex space, additional meeting rooms, offices, and other support spaces as required.

Hughsonville Fire Department Proposed Fire House

Hughsonville Fire Department Proposed Fire House - Hughsonville, NY

HUGHSONVILLE FIRE DEPARTMENT PROPOSED FIRE HOUSE - Hughsonville, NY

A conceptual study was prepared for the expansion of the current Fire Department facility, examining the impact of both long and short term goals within the confines of the existing facility and site.  It was critical to “program” the immediate needs with an eye towards the future to avoid impeding future growth. 

The study included cursory zoning and building code analysis; as-built electronic floor plan(s) and elevations of the entire building(*); a program of immediate needs, and long term goals and/or objectives; a study of block diagrams to determine the optimum solution; a conceptual design model of the selected solution; and a statement of probable construction cost based upon the conceptual plans.


St. Lawrence O'Toole Proposed Church - Brewster, NY

ST LAWRENCE O'TOOLE PROPOSED CHURCH - Brewster, NY

This project consisted of a master plan for construction of a 750 seat church with a choir loft and attached rectory with parish offices.  The church and rectory/offices building each required a full basement.  The church basement needed to include a meeting hall to accommodate 250 persons with an adjoining kitchen, smaller meeting rooms, restrooms, storage room(s) and associated (mechanical) support spaces.

While there were no immediate plans for the construction of a religious education building, a conceptual “pad” location was designated.    It was imperative that a plan for the ultimate build-out of the site be included.  This pro-active approach would allow the parish to avoid “un-building” at a later date as the master plan took shape.